Sivut

12.6.2012

Hän on lahja

Viidakon valtias Tarzan syntyi 100 vuotta sitten.

Amerikkalaisen pulp-kirjailijan Edgar Rice Burroughsin (1875-1950) kynästä syntyneestä viidakkopojasta on sittemmin tullut populaarikulttuurin ikoni, joka pysyy sinnikkäästi elossa, vaikka iholla on näkyvissä elettyjen vuosien raskaasta painosta kieliviä merkkejä.

Burroughsin sankarin matka seikkailutarinoihin erikoistuneen lehden jatkokertomuksesta kirjaksi, kirjasarjaksi, sarjakuvaksi ja elokuviksi kelpaa esimerkiksi kulttuurin tuotteistamisen ja tuotteistumisen logiikasta. 1912 ilmestyneen pohjatarinan jatkoksi ilmestyi romaani 1914, elokuva 1918, sarjakuva 1929 ja radiokuunnelma 1932. Ja kaiken tämän päälle oheistuotteet.

Ensimmäisestä elonpäivästään lähtien Tarzan oli äärettömän suosittu. Kuluttajat tahtoivat, suorastaan vaativat lisää. Burroughs tyydytti kysyntää laatimalla lähemmäs 30 jatkotarinaa, joissa Tarzan taistelee eläinten ja ihmissyöjävillien ohella ahneita kapitalisteja, natseja, venäläisiä, dinosauruksia, historian hämäristä ilmestyneitä roomalaisia ja keskiajan ritareita vastaan. Jossakin vaiheessa elämäänsä Tarzan liittyy hetkeksi aikaa jopa muukalaislegionaan ja sotii Sumatran saarella brittien joukoissa japanilaisia vastaan.

Tarzanin ohella Burroughs kirjoitti huomattavan määrän muitakin seikkailutarinoita, joissa seikkaillaan Marsissa, Venuksessa, Kuussa ja erilaisissa fantasiamaailmoissa. Villin lännen kertomukset ja historialliset tarinat kuuluivat myös Burroughsin repertuaariin. Hänen tuotantonsa sisältää lähemmäs 70 romaania.

Satavuotiaan tarmolla Tarzan liehuu edelleenkin liaaneissa kajauttaen sieltä selkäpiitä karmivan sotahuutonsa. Nykylukijan näkökulmasta hän on auttamattoman vanhanaikainen monissa asioissa, rasisti ja sadisti ja kielipuoli ummikko. Apinaheimoltaan hän oppinut yksittäisiä ilmaisuja, joiden avulla kykenee kommunikoimaan. Ja vaikka hän on ylhäisen verenperintönsä ansiosta oppinut auttavasti lukemaan ja kirjoittamaan englantia, sanojen tuottaminen, puhuminen on edelleen hieman työlästä. Tarzan on tekijämiehiä.

Jotakin kiehtovaa hänessä kaikesta alkukantaisuudestaan huolimatta on. Tuo eläinnahkashortseissaan heiluva supersankari on onnistunut tekemään elämästään ekoprojektin, jossa ei täytetä lomakkeita, ei lueta sähköposteja, ja alaisten kanssa neuvotteluun riittää, kun urahtaa jotakin tämänkaltaista:

"Tarzan. Tarzan ko-korak. Yato-nala Tarzan-ul-Mangani" ("Minä olen Tarzan. Minä olen suuri tappaja. Kunnioittakaa Apinoiden Tarzania.")

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Translate