Sivut

22.6.2011

Pääsymaksuja kirjamaailmaan

Yhdysvalloissa jotkut yksittäiset kirjakaupat ovat ryhtyneet perimään pääsymaksua järjestämistään kirjailijailloista. Syynä on lähinnä verkkokirjakauppa Amazon, jonka kautta iso siivu kirjamyynnistä tänäpäivänä tapahtuu. Kirjakauppiaiden näkökulmasta ei ole oikein, että he ja kustantaja järjestävät kirjailijan paikalle markkinoimaan kirjaansa ja taloudellisen hyödyn korjaa toimija, jolla ei ole osuutta eikä arpaa koko hommaan.

Maailman suurin verkkokirjakauppa Amazon kykenee tietenkin myymään yksittäiset kirjat huomattavan paljon huokeammalla. Vain isoimmat kirjakauppaketjut Yhdysvalloissa voivat ottaa haasteen ja vastata hintapolitiikkaan omilla tarjouksillaan. Pienet, itsenäiset yrittäjät jäävät nuolemaan näppejään, tai organisoimaan kotoisia kirjailijatapaamisia, joissa kuunnellaan kirjailijaa kertomassa työstään ja katsotaan, miten tämä signeeraa kirjaansa nille muutamalle, jotka sen ostavat.

Useimmat iltoihin saapuvista ovat ilmeisesti joko jo tilanneet kirjan verkosta, lukeneet sen tai näpräävät kännykkäänsä tilaustiedot hakien huokeimman tarjouksen netistä.

Nyt on joillakin tullut mitta täyteen. New York Times kertoo, että pääsymaksut kirjailijailtoihin liikkuvat 5-10 dollarin (4-7 EUR) paikkeilla. Asiakkaista jotkut ovat olleet närkästyneitä, useimmat ymmärtävät yskän ja viihtyvät tilaisuuksissa, varsinkin, jos paikalle on saatu isompi nimi.

Kirjailijoita huolettaa, jos pääsymaksut karistavat paikalta vähävaraisimmat (opiskelijat, vanhukset). Kustantajat puolestaan saavat näistäkin illoista ilmaista mainosta kirjailijalleen, mutta ovat hitusen äkämystyneitä siitä, että he kustantavat kirjailijan matkat ja majoituksen, mutta rahallinen hyöty menee kirjakauppiaalle.

Jotkut pienpuotien pitäjät eivät edelleenkään halua periä pääsymaksua tilaisuudesta, jonka he katsovat rakentavat yhteisöllisyyttä ja toimivan näin suuremman hyvän tukena. Useimmat kirjakauppaketjujen omistajat ovat samalla linjalla: he ovat kauppiaita, tottahan toki, mutta pyörittävät myös kulttuurikeskuksia, joista kaikkien tulee voida nauttia ihan ilmaiseksi.

Mutta on niitäkin, joiden mielestä pääsymaksun periminen on oikein. Aika hassua olisi kuulemma se, että kuka tahansa voisi tepastella kirjakauppaan ja tavata miljoonia myyvän bestsellerkirjailijan tuosta vaan, ilmaiseksi. Siinähän menisi tuotteelta uskottavuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Translate